Хюга в дома Ви – Как да създадем уют в дома си!

Хюга е термин, който може да се използва за всички аспекти от живота. За да мога да Ви запозная със значението на тази дума ще цитирам част от въведението на книга „Хюга: Тайните на датчаните за щастлив живот“ от Майк Викинг:


„ … Хюга се отнася по-скоро до атмосферата и преживяването, отколкото до конкретни предмети. Става въпрос за това да бъдем с хората, които обичаме, да изпитваме усещане за домашен уют…“ 

Именно последните думи „усещане за домашен уют“ са повод да напиша статията „Хюга в домът Ви“. Ще ви разкажа за начини, с които може да претворим вашето жилище в уютен дом. Всеки човек желае да се наслади на домашното спокойствие и уют. Без значение дали ще правите основен ремонт на жилището или смятате да направите леко освежаване, без да вложите много финансови средства- може да постигнете хюга в домът си. 

Има няколко неща, които могат да направят дома ви по-уютно място. Като ключов детайл от мои лични наблюдения е, че във всеки дом е нужно да има кътче за отдих. При планирането на интериорния дизайн винаги се стараем да предвидим кът за отдих, където човек може да си почине, да прочете някоя книга или да изпие чаша чай. Един такъв комфортен кът може да спомогне да се почувствате по-добре след дълъг работен ден. За да създадете такова място са Ви нужни няколко възглавници, одеяло и приятна гледка. След като сте си предвидили кът за отдих, следващото нещо са добавяне на свещи като ключов аксесоар във вашите помещения. Темата за въздействието на свещите върху човека е дълга, но може да кажем само, че те са ключови за създаването на приятна, спокойна и уютна среда. Мога да добавя че рафт с книги винаги ще създаде усещане за уют. 

Когато говорим за интериорен дизайн и Хюга е важно да отбележим подбора на материали в дома. Все по-често срещаме хора, които избират дървото, като основен материал в домовете си,  именно за да се създаде усещането за допир с природата. Освен дървото всички елементи, които допринасят за допир с природата са добре дошли. Като говорим за този тип обзавеждане се доближаваме до Винтидж стилът, който става все по-популярен. 

Осветлението в дома не означава само подбор на красиви осветителни тела, то представлява цяла наука и изкуство. Важно е местоположението на осветителното тяло, височината , топлината, която излъчва. За да получите желаното осветление може да изберете кътчета, където да поставите по-ниско осветително тяло, с топла разсеяна светлина. По този начин светлината няма да е дразнеща и натрапчива и ще действа успокояващо. 

Само с няколко насоки и детайли които сме научили от Хюгата може да превърнем жилището си в приятно място. Следвайки принципите на датчаните, които по последните изследвания са най-щастливите хора, може да постигнем комфорт.


You may also like

Публикация в списание VAGABOND – Студио Мариве Дизайн: Пътят към създаването на мечтания дом…

Публикация в списание VAGABOND – Студио Мариве Дизайн: Пътят към създаването на мечтания дом…
en_USEnglish