Работен процес – Какво обхваща Интериорния проект

Интериорния проект е дълъг процес, който изисква внимателно подхождане към всяка една част от него. В тази статия ще Ви опишем подробно работния процес на интериорен проект на жилище. Ще минем през всички етапи, като за всеки един етап ще разкажем за това какво се случва и защо той е важен. Като говорим за интериорен проект на жилище следва да кажем , че домът е личното пространство на всеки човек. Домът го свързваме с уютно място и удобно, където да се наслаждаваме. 

Ритъмът на ежедневието в днешно време , не ни позволява да се наслаждаваме на домът си по начина по който искаме. Забързания начин на живот, за съжаление довежда до прекарване на по-малко време в домът ни. За това хората искат време което прекарват в домът си, да бъде пространство в което се чувстваме добре.

Промените които виждаме в днешния свят, предизвиква дизайнерите да включват различни тенденции в своите проекти. Освен функционалност и естетика като водещи принципи, вече се обръща внимание на екологичен и енергоефективен дизайн.

Работния процес на един интериорен проект главно включва шест етапи:

  1. Проучване
  2. Функционалност
  3. Дизайн
  4. Технически чертежи
  5. Бюджетиране
  6. Мениджмънт

Етап 1: ПРОУЧВАНЕ

Всеки един проект започва с предпроектно проучване. В този първи етап се провеждат срещи с клиента, на които основната цел е опознаване на визията на клиента за неговото жилище. Клиента споделя своето виждане, кои материали и цветове предпочита (ако има такива), какво включва ежедневието му и от какво има нужда (по-специфични детайли). Определя се стилът който ще се следва. След като клиента поддаде информация и референции за дизайна на жилището следва опознаване на обекта и неговите специфики. Прави се архитектурно заснемане на обекта, като се взимат реалните размери на жилището. В този етап се прави уточнение за времеви диапазон на изпълнение на проекта и бюджет за неговото изпълнение. 

Етап 2: ФУНКЦИОНАЛНОСТ

След като сме си направили предпроектните проучвания и архитектурното заснемане на обекта, следва изготвяне на план за функционално разпределение. Обикновено се предлагат два-три варианта на клиента за функционално разпределение на помещенията, като всеки един има различен приоритет. Всеки дизайнер следва свой подход към организиране на пространството, но водещо е създаване на по-ефикасно и естетическо пространство. Оформлението на пространството се състои от множество елементи и детайли, като избор на мебелировка, цветове и светлина, мащаб на пространството.

След като бъдат изготвени варианти за функционалното разпределение на помещенията, прави се среща с клиента на която се обсъждат предложенията на дизайнера. Дизайнера разказва за предимствата на всеки един вариант, като клиента избира най-подходящия за него вариант. На този етап е важно да се обърне внимание единствено на ключовите мебели в едно жилище като: местоположение на кухня, трапезна маса, диван и тв секция, гардероби за съхранение, спалня и нужните мебели в нея.

Етап 3: ДИЗАЙН  

Третия етап от проекта е вече създаване на цялостната визия , избиране на конкретни подови настилки, цветове на мебели, материали , декори, избор на осветителни тела и всеки един елемент който се включва в жилището. Дизайна се презентира чрез 3Д визуализации, с определен брой за всяко едно помещението. Чрез създаването на 3Д визуализациите клиента може да си представи реална картина за това как ще изглежда неговото жилище. Дизайнера прави среща с клиента на която обяснява своите решение за подбора на конкретните материали и цветове, като представения дизайн подлежи на корекции и коментари. След финализиране на идейния проект се пристъпва към техническите чертежи.

Етап 4: ТЕХНИЧЕСКИ ЧЕРТЕЖИ

Технически чертежи обикновено отнемат голяма част от идейния проект, като тук се прави подробна количествена сметка. Количествената сметка включва всички количества на материали, мебели, бои, контакти и ключове, конкретни модели и брой осветителни тела, подови настилки, количество на гранитогрес за бани. Изготвят се технически чертежи:

План за събаряне и изгражда не стени (ако има такива), ремонтната дейност по изпълнение на проекта започва със събаряне на стени, в този план се оразмеряват дадените стени които ще се събарят;

План Софит отразява таванските помещение, размери на окачени тавани и всякакъв дизайн по тавана, показват се нивата на тавана, интериорни мазилки. В днешно време таваните се използват като основна част от интериорния дизайн, те се свързват с останалия дизайн;

План ГК, ВиК и ОВиК изводи отразява гипс-картони по стените, техните размери и височината им. В този план се показват изводите на сифони в баните, извод за мивка, вентилатор, тоалетна, душ; изводи в кухнята на мивка и миялна машина и други специфики;

План обработка на стени показва всяка една стена, цветовете с конкретния RAL, отразяват се всякакви елементи по стените, декоративни мазилки итн.;

План Настилки показваме отразява подовете на всяко помещение с какъв материал ще са, гранитогрес , ламинат, паркет. Показва се начало на редене и количествата на подовите настилки.

План Обзавеждане един от основните планове на който се отразени всички мебели, размерите му помежду им, както и техния обем. Този план се използва за изпълнение на мебелите, като заедно с разгъвките се използват за оферта за custom мебели;

План Осветление на интериорния проект отразява позицията на осветителните тела, описва се видът на осветителните тела, електрическите кръгове, брой ключове и местоположение, показват се скритото лед осветление по стени и таван.

План Контакти показва броя и местоположението на контактите, показва се видът на контакти единичен, двоен или троен, показва се височина спрямо пода и спецификите.

Всички тези чертежи са изключително важни за работния процес за да може да се изпълни интериорния проект качествено, правилно и организирано. Към тези технически чертежи понякога се налага допълнителни детайли които дават яснота за ключови по-специфични елементи в интериорния проект. Към техническите чертежи също се изработват разгъвки на стените където се показват всички материали по стените и вътрешното разпределение на мебелите.

Етап 4: БЮДЖЕТИРАНЕ

Четвъртия етап от интериорния проект започва след финализиране на идейния проект (визуално и технически). В този етап дизайнера подготвя подробна таблица за бюджета за изпълнение на проекта. За да може дизайнера да определи бюджета той събира оферта за различните отдели в таблицата.

Изготвя се оферта за строително-ремонтните дейности, като тук се включват всички ремонтни дейност: къртене, обработка на стени, шпакловка и боя на стени, полагане на подови настилки, изграждане на гипс-картони, изкарване на изводи за ключове, контакти и осветителни тела, полагане на гранитогрес и санитария в бани и тоалетни. Същевременно се изготвя оферта за осветителни тела, за конкретните подови настилки, оферта за custom мебели, оферта за врати и допълнителни декори като пердета, килими и аксесоари.

След като всичките оферти са получени се прави общ бюджет и се поставя времева рамка, в която следва да се изпълни проекта. Прави се среща с клиента, на която се показват избраните продукти, материали и мебели. При нужда прави се посещение в конкретните шоуруми за да може клиента да потвърди продукта. Този етап пряко е свързан с етап 5: мениджмънт на проекта.

Етап 5: МЕНИДЖМЪНТ Мениджмънт на интериорен проект или още наречено „надзор на обекта“, е последната финална част. Тук дизайнера ръководи поръчки, координира майстора който изпълнява проекта. Важно е да се следи изпълнението на проекта да бъде правилно и коректно. Изпълнението на един проект зависи от големината и сложността му.


You may also like

Публикация в списание VAGABOND – Студио Мариве Дизайн: Пътят към създаването на мечтания дом…

Публикация в списание VAGABOND – Студио Мариве Дизайн: Пътят към създаването на мечтания дом…
en_USEnglish