Конкурс Archinova 2020 – Къща в село Ярлово – Yarlovo Country House

Проектант: арх. Ивелин Синигеров и урб. Мартина Стояновска

Представяме Ви проект, в категория „Еднофамилни жилищни сгради“, на къща. В този проект нашата цел беше създаване на цялостна концепция ,която да включва и да покрива всички нужни елементи за качествено обитаване. Освен интериорните решения, при планирането на къщата сме обърнали внимание и вписването и в околната среда, следвайки естетическия и функционален баланс. В основата на този проект, стои идеята за свързването на човека с природата, чрез дизайн, който да бъде катализатор към постигането на тази цел.

ОБЩА КОНЦЕПЦИЯ
Местоположението на къщата се намира в с. Ярлово – планински район с богати природни дадености, на 40 км от гр. София. Селото е разположено в южните по- слънчеви склонове на Витоша. Мястото на имота допринася за приоритетните характеристики на къщата: близост до планина и природа, близост до природни забележителности, близост до гр. София. Концепцията, която следвахме при проектирането на къщата е да предоставим градски начин на живот в къщата на село, запазвайки всички удобства, които предлага ежедневието, но пренасяйки ги в едно по- спокойно място за обитаване. 

СИТУАЦИЯ
Ситуационно имотът, с площ от близо 800м2 се намира във високата югоизточна част на село Ярлово, в самия край на селото, обгърнато в гора. Именно тази обвързаност с природата търсим, за да постигнем хармония, баланс и релакс в една къща, където ще  се живее пълноценно и спокойно. Важен аспект при проектирането на къщата е големият скат на покрива да е обърнат към най-благоприятното ослънчаване на имота – юг, югозапад. Самата къща и паркоместата са ситуирани в северната част на имота, от където е и автомобилният достъп до къщата, който запазваме. В южната част на имота има голяма градина, където се предвижда, освен запазване на съществуващата растителност – богато озеленяване с цветя и дървета от региона , беседка за почивка и работен кът сред природата. Денивелацията на имота позволява южната градина да е в ниската част, докато къщата е във високата част на имота.

УСТОЙЧИВОСТ И ВПИСВАНЕ В ОКОЛНАТА СРЕДА
В днешно време устойчивостта трябва да се превърне във водещ инструмент при планирането и проектирането. В конкретния случай устойчивостта се отнася към влиянието на проектното решение върху околната среда, както и икономическите и социалните характеристики на проекта. Прилагането на принципите за устойчиво планиране ще доведе до намаляване на използване на ресурси, опазване на околната среда, намаляване на замърсяването, създаване на качествен и здравословен живот,  създаване на здравословна среда.  Поддръжката на къща изисква огромни енергийни разходи за създаване на комфорт и уют през всичките сезони. За тази цел проекта предлага няколко технологически решения.

Проектното решение предвижда местоположението на къщата да е ориентирано към по- слънчевата зона, като от към южната страна ще има дървета които през летния период ще спомагат да се избегне прегряване на сградата. При проектиране на прозорците и вратите, за да се постигне енергийна ефективност е предвидено прозорците да са с троен стъклопакет. Важна част при проектирането е създаване на вентилационна система която да осигури постоянен свеж въздух, което ще намали отварянето на прозорците, което довежда до охлаждане/затопляне и натрупването на прах. 

Възобновяемите енергийни източници, спомагат за опазване на природата, осигуряват икономическо и комфортно отопление и охлаждане. Предвиждаме инсталирането на термопомпа, която излъчва топлина от околната среда и я използва за отопление и охлаждане и същевременно подгрява и вода за битови нужни. В проектното решение се предвижда термопомпа въздух – вода. Целите при поставяне на термопомпата е постигане на икономия за отопление/охлаждане, висок жизнен стандарт, комфортна вътрешна температура и добро качество на въздуха. Целта е създаване на нискоенергийна къща на село, която предлага всички удобства на градския живот, комбинация между удобство и енергийна ефективност.

Големите витрини и многобройните прозорци имат за цел да доставят колкото е възможно повече естествена светлина в къщата, както и да създаде чувство за близост с околната среда. За осветлението ще бъде използвано LED осветление, което е енергийно ефективно решение. Проектът на по-късен етап предвижда и създаване на система, която да събира дъждовната вода през улуците, която да се складира в подземни резервоари. 

ЕКСТЕРИОР
Екстериорното решение на къщата идва от духа на селските къщи в региона – планински вили, двускатни, оставени на тухлена зидария. Самите тухли по фасадата са декоративни, за външна употреба. Конструкцията на къщата е стоманобетонна, с тухлени стени 25см. и повишена топлоизолация , с бетонен двускатен покрив ,покрит с изолация и ламарина. При големия слънчев скат на покрива се предвижда инсталиране на соларни панели, чрез които ще се затопля водата, нужна за обитателите през почти цялата част от годината. Алуминиеви прозорци по фасадата са предвидени така, че да ослънчават възможно повече даденото помещение и решението да са с различни размери, всеки сам по себе си ни позволява свободата да ги разположим на най- благоприятното място. Акцент в решението е зимната градина на югоизточната фасада, която е предвидена за офис-кът. По фасадата на къщата са предвидени праволинейни осветителни тела и други фасадни осветления, за да загатне за градския стил, който се намесва и в интериора.

ИНТЕРИОР

Къщата разполага с просторен хол с кухня и тоалетна на 1ви етаж, две спални и баня на 2ри етаж и кът за почивка на 3 ти етаж. Къщата разполага и с офис кът който се намира на партерно ниво с гледка към градината. Цялостното усещане на дизайна на къщата е „контакта с природата“. Интериорният дизайн на селската къща е вдъхновен от селския начин на живот, използвали сме акценти,  които да доближават дизайна до природата. Във всички помещения сме добавяли естествени материали, които се срещат в гората, като зелен мъх, естествено дърво, дънери.

Правейки този проект се вдъхновихме за идеята, която набира популярност и в България за създаването на co-working space. Създавайки едно такова място, което може да бъде използвано от широк набор от хора, които да се докоснат до тази атмосфера и този начин на живот беше истинско вдъхновение за нас.

ГАЛЕРИЯ:

Целия проект може да го разгледате в отдел “Портфолио”.


You may also like

Публикация в списание VAGABOND – Студио Мариве Дизайн: Пътят към създаването на мечтания дом…

Публикация в списание VAGABOND – Студио Мариве Дизайн: Пътят към създаването на мечтания дом…
en_USEnglish