Комбинация на ЦВЕТОВЕТЕ в интериорния дизайн

Цветът като основа за идеален дизайн

Избора на правилна цветова гама за интериора на едно жилище, може да се окаже изключително трудна и същевременно интересна задача. Казват, че „цветът е гръбнака на дизайна“. Правилно подбраните цветове, могат да въздействат върху пропорциите на дадено помещение, да контролират топлината в помещението. Цветът игра главна роля, при декорирането. Когато говорим за цветове и тяхното определяне в дадено помещение, трябва да имаме предвид, че те зависят от личните предпочитания и начин на живот на клиента. Когато избираме цветовете, трябва да се съсредоточим върху „нивото на комфорт“ на клиента. В тази мисъл, може да кажем, че цветът и принася индивидуалността на жилището.

Когато планираме цветове в жилището, следваме няколко основни принципи:

Добре позната практика, е следване на пропорциите 60-30-10. Винаги може да има отклонения, при преценка на клиента и дизайнера, но тръгвайки от тези пропорции, може да се стигне до отлични резултати, които да оставят усещане за баланс, уют и ваша лична хармония в дома Ви.

Основния цвят на вашето жилище, трябва да присъства с 60% , като обикновено става дума за по-големите повърхности , като стени, тавани , обемни мебели които заемат по-голяма част от пространството. Основния цвят, трябва да бъде внимателно подбран, тъй като при желание за промяна или освежаване на жилището, ще бъде трудно да бъде заменен. За това най-често , като основен цвят се избират, светли и топло цветове, които да могат лесно да се комбинират с останалите цветови гами, да не бъдат натрапливи. Когато избираме цветовете, не трябва да забравяме и ролята на естествената светлина която влиза в дома Ви. Светлината вдъхновява живот на интериора. Тя се променя през различните сезони и може да повлия върху усещането в помещението. Когато бъде определена посоката на светлината, може да бъде компенсирана излишната яркост/при южно и източно изложение/ или създаване на уютно пространство/при северни изложения/ , благодарение на правилно подбраните цветове. Цвета е фактор който, определя стила на помещението.

Вторичния цвят, от голяма степен зависи от изискванията на клиента за стилът който иска да създаде в дома си. Вторичния цвят, трябва да бъде около 30%, контраста между основния и вторичния цвят трябва да бъде умерен. Вторичния цвят, трябва да привлича внимание, но без да контрастира изцяло на основния цвят. Обикновено за вторичен цвят, отново се избира неутрален нюанс, който да бъде с няколко тона по-висок/по-нисък от основния. Основния и вторичния цвят трябва да бъдат в хармония. Най-често се избира и друг вид текстура/дървена/ която да се съчетава добре, с основния цвят. При планирането на цветовете на едно жилище, трябва да помислим и за евентуалното тяхно сливане , от стая в стая. Ако клиента желае да няма единство между стаите, тогава е добре основния цвят да участва в част от мебелите или стените на различните помещения.

Третия цвят от вашата палитра е акцентния цвят, който заема едва 10% от пространството. Въпреки, че акцентния цвят е с най-малко присъствие, той привлича най-много влияние. Акцентния цвят обикновено има най-голямо визуално въздействие върху дизайна и трябва да контрастира на основния цвят. Акцентния цвят може да бъде приложен върху различни елементи от помещението, но най-често това са декоративни възглавници, килим, картина на изкуството или някоя декорация. Акцентния цвят трябва да се прилага върху лесно заменими мебели, тъй като при желание на клиента за освежаване на интериора, с подмяната на акцентния цвят и акцентните мебели, може да промени визуалното въздействие на жилището.

Нашата препоръка при избора на цветова гама, е да се следва основния принцип на пропорциите с което при затруднения в избора, може да улесните вашето решение. Когато комбинирате различните цветове, ако сте се спрели на студени цветове като основни, тогава изберете топъл цвят за акцент / за да избегнете усещането за студено пространство/, при избора Ви на топло цветове за основни / изберете студен акцентен цвят/ за да избегнете ефекта на яркост в пространството/.

Цветови комбинации:

Представяме Ви няколко цветови комбинации, в различни стилове които могат да бъдат полезни при Вашия избор. Може би избора на цветова палитра е една от най-трудните задачи на клиента, но с помощта и съветите на дизайнера, това може да се окаже интересна част от обзавеждането на Вашето жилище. Всяка комбинация на цветовете е различна, предлагат се голям набор от цветови палитри и това може да помогне за персонализация на Вашето жилище.

Бежови нюанси в комбинация с приглушено розово :

Тази комбинация, става доста популярна в Интериора през 2022 г. Нежните розово-лилави нюанси оставят впечатление за уютно и спокойно място за обитаване. Те могат лесно да се комбинират със светло бежови нюанси, кафяви нюанси и бели. Този цвят е подходящ за всяко помещение в жилището, като може да бъде използвано и като вторичен цвят или акцентен цвят в помещения като Антре или Баня.

Капучино с тъмно сиво:

Тази цветова комбинация е една от най-често срещаните през последните години. Благодарение на добрия баланс който имат тези цветове, може да постигнете интериор който има атрактивен стил. Също така тъмно сивите нюанси предоставят градски стил и привличащ ефект. Цялостното ползване на тази цветова палитра, с малки детайли и акценти на любимия Ви цвят, може да постигнете вашата желана визия за жилището Ви.

Неутрално зелено и дърво:

Също една от водещите цветови палитри през 2022 г. е имено неутрално зелено и дърво. Тази комбинация дава пространство на помещенията, усещане за светлина и топлина. Мога да кажа, че тази комбинация е една от любимите ни, тъй като зеления цвят успокоява, може да бъде комбиниран с различни нюанси. В комбинация с дървени мебели и елементи, дизайна на жилището придобива уникалното усещане за спокойствие, уют и топлина.

Черно, бяло и дърво:

Не на последно място е комбинацията на черно, бяло и дърво. Тази комбинация е позната и въпреки простота която има, може да се получи уникална комбинация на вашето жилище. Правилното съчетаване на бялото с черното с акценти на дървени мебели, може да получите вашето мечтано жилище. Ако желаете жилището да изглежда по-просторно и светло, може да изберете белия нюанс в хармонична комбинация с дърво и черни елементи за акцент, като осветителни тела, декорации, етажерка или килим.

Когато си говорим за цветове , не трябва а забравяме, че всеки има различни виждания и предпочитания относно тях. Различните цветове, могат да бъдат отблъскващи или привлекателни, за различните хора. За това правилния избор на цветова комбинация е решаващ фактор при в интериора на Вашето жилище!


You may also like

Публикация в списание VAGABOND – Студио Мариве Дизайн: Пътят към създаването на мечтания дом…

Публикация в списание VAGABOND – Студио Мариве Дизайн: Пътят към създаването на мечтания дом…
en_USEnglish