Домът и естествената светлина

Естествената светлина е фактор, който влияе върху дизайна на вашето жилище. Светлината влиза в действие при избора на осветителни тела и подбора на цветовете за вашето жилище. Естествената светлина е променлива през по-голямата част от деня, както и през различните сезони. За да може да бъде контролиран ефекта на дневната светлина, трябва да бъде определено нивото на светлина, която влиза в помещенията и насоката.  Дневната светлина ни помага за създаване на уют и комфорт в жилището. Но все пак за да може да бъде взето правилното решение за цветовата палитра и правилните осветителни тела, трябва да се съобразим с дневната светлина. Ако едно помещение е ориентирано на юг, то тогава ще е нужно да смекчим прекалената яркост и осветеност, с помощта на студените тонове, може да компенсираме светлината. Обраното ако помещението е със северно изложение, то тогава ще ни бъде полезно да използваме топли нюанси за да вкараме топлина и уют. При западно изложение на помещенията ще трябва да обърнем внимание на декорациите, като щори и пердета които ще смекчат прекалената яркост в следобедите. При източното изложение светлината ще бъде ярка сутрин и постепенно ще преминава в неутрална. 

Естествената светлина е част от интериорния дизайн, която може да помогне за получаване на желания ефект или да бъде контролиране с помощта на правилно подбраните цветови нюанси и декорации. Освен като част от интериора, ще споделим с  Вас няколко полезни съвети и факти относно Естествената светлина и здравословното обитаване. 

Естествената светлина подобрява качеството на обитаване

Домът е място, където си почиваме след дълъг работен ден, презареждаме силите си и се възстановяваме от натоварения ден или просто се наслаждаваме на домашния си уют. 

В днешно време повечето хора прекарват около 90% от деня в закрито помещение, като в тези статистики е включено и времето прекарано в дома ни. В този контекст на мисли  може да преценим колко е важно мястото, където обитаваме да бъде качествено и здравословно за нас. Прекарвайки по-голяма част от времето в затворени помещения, от голямо значение е вътрешната обитаема среда да бъде привлекателна и удобно. Всъщност един от ключовите фактори, които могат да имат ефект върху качественото обитаване е естествената светлина. Доказано е, че дневната светлина и чистият въздух осигуряват жизненоважни предимства. Ежедневно се търсят начини за оптимизиране на здравословния начин на живот, като не трябва да пренебрегваме факта, че домът също може да повлияе за качествен живот. Естествената светлина и чистият въздух имат способност да предотвратят главоболия, да подобрят качеството на съня, дори и да предотвратят дългосрочни здравословни проблеми като асма и алергии. Умерените температури, съчетани с чист въздух и дневна светлина са в основата за комфортна и здравословна среда за обитаване. Всеки цели да обитава и да работи в среда, която е комфортна, здравословна и устойчива.

Защо дневната светлина и чистия въздух са важни?

Естествената/дневна светлина повишава витамин Д в организмите ни, което предотвратява развитие на соматични заболявания. Дневната светлина влияе върху производството на хормони и има способността да подобри физическото ни здраве и интелектуалните способности. Излагането на светлина е важно за производството на мелатонин и способността ни за качествен сън. Когато става дума за качествен сън, може да отбележим, че температурата в спалните помещение трябва да бъде около 16о , с непрекъснат спад на температурата. Не на последно място е фактът, че чистия въздух ни помага за свежо мислене.


You may also like

Публикация в списание VAGABOND – Студио Мариве Дизайн: Пътят към създаването на мечтания дом…

Публикация в списание VAGABOND – Студио Мариве Дизайн: Пътят към създаването на мечтания дом…
en_USEnglish